Telefon Hattımız:
+90 542 869 8000
Elite Research and Surgical Hospital
Elite Research and Surgical Hospital
Embriyo Havuzu 40 yaş ve üzeri hastalarda başarıyı artırmak için mükemmel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 40 yaş ve üzeri kadınların hamilelik elde etmeye çalışırken karşılarına çıkan sorunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1- Her kadın belli bir sayıda yumurta rezervi ile dünyaya gelir. Ergenlikten itibaren bu rezerv her adet döngüsünde ovülasyon ile azalmaya başlar. Menopozla birlikte yumurta rezervinin sonu gelir. Kadın 35 yaşına yaklaştığı zaman yumurtalık rezervindeki düşüş çok keskin olur. Bir kadının doğduğu günden bugüne gelene kadar yani 35 yılda yumurta rezervi azala azala %2-3’e kadar iner. Bu nedenle 40 yaşına gelen bir kadının yumurta rezervi çok azalır.
2- Vücudumuzdaki tüm hücreler gibi yumurta hücreleri de bizimle beraber yaşlanır. Yumurta yaşlanmasına bağlı mitokondriyal fonksiyon bozuklukları, anöploidi ve epigenetik değişikler olmak üzere pek çok sorun ortaya çıkar. İleri yaş grubunda olan kadınların yaşadıkları düşükler, down sendromlu ve kromozomal anomalili doğan bebekler anöploidi ile bağlantılı olabilmektedir. Mitokondri bir hücrenin güç kaynağıdır, bu nedenle mitokondriada oluşan herhangi bir fonksiyon bozukluğu doğal olarak hücresel enerjiyi ve hücre gelişimini etkiler.
Kadın 40 ‘lı yaşlara ulaştığında halen adet görse de çocuk sahibi olma konusunda zorlanmaya başlar. Yumurtaları hem kalite olarak hem de sayıca oldukça azalır, bu durum kadının gebe kalmasını zorlaştırdığı gibi dünyaya sağlıklı bir bebek getirme şansını da azaltır.
40 yaş ve üzeri gebelik planlayan kadınlar için tavsiyemiz Embriyo Havuzu oluşturmaktır. Burada amaç birden fazla sayıda ve iyi kalitede transfer edilecek embriyo elde etmektir. İki veya daha fazla tüp bebek siklusu planlayarak, embriyo transfer işlemi gerçekleşmeden sadece elde edilen yumurtaları dölleyerek dondurulur. Birkaç kez bu işlem tekrarlandığı zaman eldeki embriyo sayısı çoğalır. İstenen sayıda ve kalitede embriyo elde edilinceye kadar bu işlem takrarlanır. Bu sayede, ard arda tüp bebek tedavisi yaparak benzer başarı şansına sahip olmak yerine, hem maddi olarak daha külfetsiz bir şekilde sikluslar planlanır, hem de başarı şansı artırılır.
Hedeflenen embriyo sayısına ulaşıldığında , blastokist evresindeki embriyolar transfer edilir ya da PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) yöntemiyle embriyoların kromozomal bütünlüğü kontrol edilir. PGT sonrası seçilen sağlıklı embriyoların transferi gerçekleştirlir. Daha fazla bilgi için, lütfen bize ulaşın .