Telefon Hattımız:
+90 542 869 8000
Elite Research and Surgical Hospital
Elite Research and Surgical Hospital
Kadınların iş hayatındaki kariyer planları, evlilik yaşının ertelenmesi, çocuk sahibi olmanın ileriki yaşlarda düşünülmesi nedeniyle yumurta dondurma işlemi günümüzde git gide popüler olan ve en sık talep edilen bir işlem olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır.
Dr. Savaş Özyiğit, deneyimli uzman kadrosu ile yumurta dondurma, sperm ve embriyo dondurma ve tüm tüm bebek işlemlerinde hastalarına başarıyla hizmet vermektedir.
Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi, Kıbrıs’ın ilk tüp bebek merkezidir. Dr. Savaş Özyiğit ve deneyimli ekibi ülke sınırlarını aşarak Avrupa’da ve dünyadaki pek çok ülkede öncelikle tercih edilen tüp bebek merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Yumurta dondurma işlemi ile elde edilen ilk gebelik 1986 yılında Avustralya’da gerçekleşmiştir. Yumurta dondurma işlemi yıllar içerisinde uzun ve sancılı bir süreçten geçmiştir.
Yumurta hücresinin büyük olması ve içerisinde fazlaca su bulunması nedeniyle dondurma işlemleri sırasında geçmiş yıllarda çeşitli sıkıntılar yaşanmıştır.
Ancak yavaş dondurma yerine vitrifikasyon (camlaştırma) veya hızlı dondurma yöntemi ile bu engeller aşılmış ve yumurta dondurma işlemi günümüzde artık rutin bir işlem haline gelmiştir.
Merkezimizde, yumurta dondurma işlemi sonrası çözünen yumurtalardan elde edilen gebelik oranları, tüp bebek tedavisinde elde ettiğimiz canlı yumurta gebelik oranlarına çok yakındır.
Özellikle son zamanlarda gelişen dondurma teknikleri sayesinde, taze ve donmuş yumurtaların başarı oranlarında herhangi ciddi bir fark gözlemlenmemektedir.
Yumurta dondurma işlemi iki türlü uygulanabilmektedir.
Günümüze yumurta hücreleri başarı ile dondurulduğundan daha çok tek hücre şeklinde dondurma tercih edilmektedir. Dondurma işlemi için merkezimizde ‘Vitrifikasyon’ yöntemi kullanılmaktadır.
Nasıl ki bir tüp bebek tedavisinden önce hastalara bir takım test ve tetkikler yapılmaktadır, benzer testler yumurta dondurma işleminden önce de yapılmaktadır. İlk etapta, yumurtalarını dondurmak için başvuruda bulunan hastamızın yumurtalık rezervinin analizi yapılmalıdır. Yumurtalık rezervi analizi ışığında nasıl bir hormon tedavisi uygulanacağına karar verilir. Bu aşama sonrasında, aynen tüp bebek tedavisinde yapıldığı gibi adet döneminizin başlaması ile birlikte 10-12 günlük bir hormon tedavisi uygulanır ve yumurtaların geliştirilip olgunlaştırılması sağlanır. İstenen büyüklüğe erişen foliküller 15-20 dakikalık bir anestezi altında vajinal ultrasonografi eşliğinde ince bir iğne ile toplanır. Elde edilen yumurtalar laboratuvar ortamında İleriki bir tarihte kullanılmak üzere dondurma işlemine tabi tutulur.
Yumurtaların olgunlaşması aşamasında hem beyin’de hipotalamus, hem hipofiz bezi hem de yumurtalıklar birbirleri ile iletişim halinde sinyalleşirler. Bu sinyalleşmelerin sonucunda hormonların salgılanması veya salgının durdurulması mümkün olur. Yumurta olgunlaşma aşamalası aşağıdaki görselde gösterildiği gibi gerçekleşir:
Yumurta sayısının yeterli olması durumunda, elde edilen yumurtalar ayrı ayrı setler halinde dondurulabilmektedir. İleride yumurtalarınızı kullanmak istediğiniz zaman kaç set yumurtanız var ise, o kadar tüp bebek tedavisi şansınız olacaktır. Bu yüzden, hastalarımıza tavsiyemiz, yumurta dondurma işlemini mümkünse 35 yaş altında planlamaları yönündedir. Bu sayede, hem elde edilen yumurta sayısı hem de yumurta kalitesi istenilen düzeylerde olacak ve birçok yumurtanın ayrı ayrı setler halinde dondurulmasına müsade verecektir.
Eskiden yumurta dondurma işlemi ‘slow freezing’ olarak bilinen yavaş dondurma işlemi ile yapılmaktaydı. Bu yöntem, yumurtaların ısısını yavaş olarak düşürmekteydi. Bu yöntemin en büyük sıkıntısı, donma aşamasına gelindiğinde yumurta hücresinin içerisinde buz kristallerinin oluşması ve yumurta hücresine zarar vermesiydi. Slow freezing metodu ile dondurulan embriyolar çözüldükleri zaman %50’den daha düşük bir oranda canlı kalabiliyordu. Teknolojinin gelişmesi ve farklı yöntemlerin gelişmesi ile vitrifikasyon metodu ortaya çıktı. Vitrifikasyon yöntemi ile dondurulan yumurtalar, çok kısa sürede oldukça düşük bir ısıya geldikleri için kristalleşme sorunu da çözümlenmiş oldu. Vitrifikasyon yöntemi ile dondurulan yumurtalar, şayet yumurta kalitesi yönünden bir sorun yoksa, %90’ın üzerinde bir başarı ile dondurularak çözülebilmektedir.
Kıbrıs Tüp bebek Merkezinde yumurta dondurma işleminin ücreti 2,500 Euro’dur. Bu ücrete hem medikal işlemler, hem merkezimizde yapılan konsültasyonlar, hem de dondurma işlemi dahildir. Dondurma işlemine ek olarak 2 yıllık muhafaza da bu ücrete dahildir. 2 yıllık muhafaza sonrası her yıl için ekstra 250 Euro gibi bir muhafaza ücreti ödenir.
Merkezimiz deneyimli uzman kadrosu ile yumurta dondurma, sperm ve embriyo dondurma ve tüp bebek tedavi protokollerinde hastalarına başarıyla hizmet vermektedir. Daha fazla bilgi için bizlere ulaşın.