Telefon Hattımız:
+90 542 869 8000
Elite Research and Surgical Hospital
Elite Research and Surgical Hospital
Tüp bebek tedavileri, 1970’li yıllarda doğal yollarla gebelik elde edemeyen çiftlerin yardımına yetişmiş ve bu tarihten itibaren sürekli gelişerek daha da geniş kitlelere yardımcı olabilmeyi başarmıştır. Doğal yollarla gebelik elde edemeyen kişilerde araştırma yapıldığı zaman bazen bir neden tespit edilebilirken, bazen de bariz bir neden görülemediği için ‘sebebi bilinmeyen’ infertilite olarak kategorize edilebilir.
35 yaş altı çiftler (kadın yaşı baz alınır) aktif bir şekilde denemelerine rağmen gebelik elde edemiyorlarsa, 1 yıl gibi bir süre bekledikten sonra gerekli test ve tetkikleri yaptırmak için doğru şekilde yönlendirilmelidir. Bir yıllık bir süre altın bir kural değildir fakat yapılan klinik çalışmalarda, aktif bir şekilde korunmaksızın bebek sahibi olmayı deneyen çiftlerin çoğunun bir yıl içerisinde hamilelik elde ettiği tespit edilmiştir. Bir yıl içerisinde hamilelik elde edemeyen kişilerin ise bir yıldan sonra hamilelik elde etme oranlarının ciddi şekilde düştüğü gözlemlendiği için, bir yıl gibi bir zaman beklendikten sonra daha fazla zaman kaybedilmeden gerekli araştırmanın yapılması doğru bir karar olacaktır.
35 yaş üzerindeki çiftlerde durum biraz daha değişiktir. Yaş ve doğurganlık arasında negatif bir ilişki olduğundan dolayı her geçen zaman çiftlerin aleyhindedir. Özellikle 34/35 yaşından sonra kadınlarda yumurtalık fonksiyonları ve yumurta kalitesinde ciddi düşüşler gözlemlenmektedir. Bu sebepten ötürü, 35 yaş üzerindeki kadınların bir yıl kadar uzun bir süre beklemeden, 6 ay gibi bir süreç sonrasında gerekli test ve tetkikleri yaptırmasında yarar vardır.
Çiftlerin infertilite öyküsü araştırılırken, ilk etapta kadında yumurtlama ile alakalı hormon testlerine ve rahim ile yumurtalıkların genel olarak görüntüsüne bakılır. Erkeklerde ise ilk etapta semen analizi olarak adlandırılan ve spermin çeşitli parametrelerini ölçmeye yarayan bir test uygulanır. Bu ilk etap testlerinin amacı, kadın üreme hücresi olan yumurtada veya erkek üreme hücresi olan spermde bir sorun olup olmadığının anlaşılmasıdır. Eğer sperm ve yumurta fonksiyonlarında bir sorun gözlemlenirse, infertilite sorununun kaynağı da tespit edilmiş olur.
Kadınlar için ilk etapta uygulanması gereken testler aşağıdaki şekilde özetlenmektedir:
AMH testi ile birlikte yine yumurtlama üzerinde direkt veya dolaylı olarak etkisi olabilecek olan tiroid hormonları ve prolaktin değerlerine de bakılmalıdır. Kadınlardaki infertilite sorunları ve hormonların etkisi ile alakalı daha fazla bilgi için ‘kadınlarda infertilite’ bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.
Erkeklerde ise ilk etapta 2 ile 5 gün arasında bir cinsel perhiz sonrasında spermiyogram (semen analizi) yapılmalıdır. Semen analizi bizlere sperm ile alakalı canlılık, hareketlilik, yapısal durum gibi oldukça önemli hususlarda bilgi sağlayacaktır. Semen analizinde zamanlama oldukça önemlidir. 2 günden az ve 5 günden fazla olan cinsel perhiz, sperm parametrelerini negatif yönde etkileyebileceği için bu zaman zarfının dışına çıkılmaması, tahlil sonuçlarının doğruluğu için önem taşır. Sperm analizinde bakılan parametreler ve bunların sonuçları ile daha fazla bilgi için ‘İnfertilite test ve tetkikleri’ bölümümüze göz atabilirsiniz.